S O M U C H ! <link rel="shortcut icon" href="http://media.tumblr.com/tumblr_m4i90hCVTq1qdlkyg.gif" type="image/x-icon" /> <link rel="icon" href="http://media.tumblr.com/tumblr_m4i90hCVTq1qdlkyg.gif" />


Mumble Machine


Assalamualaikum . Syahirah Husna . Storyteller . Student . Muslim . Blogger . Inspirit . Be nice here . I'll be nice to you . Thank you .

Home About Stuffs Follow Dash

Tagboard




Bestie


Timeline




Daebak'ers



Credits

Template: NURUL ATIQAH
BS's: ARRIEN INSPIRIT
Owner: SYEIRA HUSNA
Editor: Nana

Water_Air_Essential-Why Waste It?
Saturday, August 31, 2013 • 11:37 AM • 0 comments
Duduk depan pc.Menung.Tengok paip.

Kosong..kosong...

Tangan meraup muka.Air! Where had you gone??

Assalamualaikum. Bertemu jugak sekali lagi dalam bulan raya ni . Btw, it's not too late right for me to wish happy eid right? Well, SELAMAT HARI RAYA!

Tengok pintu. Ting tong! Ayah and adik datang bawak air. Dalam 10 botol.

'Cukupkah nak buat 1 hari ni?'

Akal mencatu.Tangan mengira. Entahla.



Air..Air...Water..Water..

Bila takde air ni barula nak muncung teringat kawan baik kita itu. Rakan baik yang sentiasa sedia untuk segala aktiviti 'cleaning' kita. Bukan setakat 'cleaning', malah kita boleh mati tanpa rakan baik kita itu. Nama dia ape ye?? Air bin.....LOL! Air mane ade name!(babbling for awhile_sorry)

Ramai tahu. Ramai sedar. Air.Air.Sangatlah penting buat kita. Tapi, hakikatnya, lihatlah gerak tangan kita sendiri. Kita tutup tidak air semasa cuci baju? Kita tutup tidak air waktu gosok gigi. Tepuk dada tanya sendiri.


Syeira pernah tengok satu variety show at KBS. Mungkin ramai kpoppers tahu kot cerita ni.  Tajuknya "The Human Condition". Cerita ni pasal beberapa orang pelawak yang ditahan dari guna necessities mereka selama seminggu. Well, main reason cerita ni adalah nak ajak orang supaya tidak membazir.



Baru-baru ni, keluar satu episod yang diorang dihalang untuk  guna air. Air yang diorang guna dicatu oleh pihak produksi Most of them think it is easy for them. Tapi hakikat sengsaranya selepas itu, semua orang boleh rase bukan? B)

But, truly. Episod itu memang betul menyentap hati Syeira yang suka membazir ni. Bayangkan kalau pada masa hadapan, air kita dicatu. Nak beli air pun kena bayar RM1000. Bagaimanakah itu? Apa kita nak buat selepas itu? Tahan tekak tanpa air?

Jadi,semua orang dah sepakat kan apa nak buat? Duduk diam? Bukan!

Caranya, Jangan Membazir! Ataupun,elakkan pembaziran. It's the simplest thing. Yet the simplest thing could change the world.

#LOVEOURSEA

Assalamualaikum,and ini link Episod The human condition tu kalau sesiapa yang teringin nak tengok^_^
Click SINI

Akhir kalam, Assalamualaikum. Ilal Liqa'!







+ +

Post a Comment




? ?