S O M U C H ! <link rel="shortcut icon" href="http://media.tumblr.com/tumblr_m4i90hCVTq1qdlkyg.gif" type="image/x-icon" /> <link rel="icon" href="http://media.tumblr.com/tumblr_m4i90hCVTq1qdlkyg.gif" />


Mumble Machine


Assalamualaikum . Syahirah Husna . Storyteller . Student . Muslim . Blogger . Inspirit . Be nice here . I'll be nice to you . Thank you .

Home About Stuffs Follow Dash

Tagboard




Bestie


Timeline




Daebak'ers



Credits

Template: NURUL ATIQAH
BS's: ARRIEN INSPIRIT
Owner: SYEIRA HUSNA
Editor: Nana

Living with purpose, are we??
Friday, November 22, 2013 • 12:46 AM • 0 comments
Assalamualaikum and Pray R4BIA


Purpose huh?

Macam bosan je kan apa yang Syeira nak cakapkan ni.

But, I'm telling you this serious, If you think you want your life be ____, don't mind of thinking about it.

I don't tell you to read further this post.(It will be nicer if you want to)

But just think about one thing. Your purpose in life. :)

Okay.

Lol.

Sorry sebab starting post ni macam ancaman,Cuak ke? Hehe... Tenang, I'm not someone who delivers bad notes everywhere. Cuma Syeira terdetik untuk post ni sebab rasa ia satu yang serious.

Purpose. Masa Depan. 

Saling berkaitkan?

Tak nampak lagi?

Okay, Syeira bagi contoh, orang yang bunuh diri (watak utama hari ni) sebab rasa dia tak guna lagi. Dia ada masa depan lagi?

Huh, mestilah tak.

 Betul kan?

Jadi tu la sedikit analogi pasal tujuan hidup  ni. No purpose no living. Hmm.. entah lah..

Takdelah, semenjak mulanya cuti ni, Syeira mula fikir planners untuk cuti . Ye lah, tak kan nak cuti kosong kan?

Tulis,tulis,tengok kanan tengok kiri. Tengok adik-adik.Diorang relaks je. Duduk tengok Sungkyunkwan Scandal. Wah, indahnya hidup. Tengah part best pulak tuh . Adusss..

Bila fikir balik perlukah Syeira buat planners macam ni? Let's Enjoy The Life, should'nt we?
Well, frankly speaking, people that live to enjoy, does'nt enjoying his life actually.

Because obviously they are hurting themselves.



Okay, analoginya kita balik kepada orang yang bunuh diri tadi. Kita lihat dari perspektif jika dia hidup hanya untuk berhibur. Akibat leka, hutangnya keliling pinggang. Rumah kena tarik, anak and saudara lari, siapa lagi?

Jadi, panjat bangunan.

Terjun.

Ehhhh..JAp!Kenapa terjun? Jom kita sama -sama pangkah terjun tu.

Terjun

Terjun= No future right?

Kenapa perlu kita 'terjun'? Okeh, cuba kita bayangkan tiba-tiba bila kita tengah panjat bangunan tu,nak terjun ni,nak terjun. Tiba-tiba seorang film director ternampak kita berlari dengan penuh semangat + ketakutan. Pastu berhentikan kita.

"Hey miss! STOP!"

"Oh, Why! I was just going to.."

" We are actually finding replacemet actress for a suicide scene. Well, as what I could see you have the' best' expression," :)

LOL.

Mungkin ia macam tragis + tak mungkin akan berlaku. Tapi bila kita fikir balik, andai kata kita terima jadi actress, we have future right? Masa depan!

Even kalau food staller tepi jalan tahan kita, kita still ada masa depan.

Sebab Allah berhentikan kita agar kita sedar yang hidup bukan mengenai putus asa.

It's about making purposes. It's about living with purposes.

Okeh, macam dah terlari tajuk je ni. Tadi cakap pasal cuti sekolah, pastu tetiba pasal bunuh diri pulak.Aduyai..

Jadi, secara holistiknya lah, Syeira sebenarnya nak terangkan, andai kita hidup dengan tujuan(purpose) yang betul, (Bukan tahu 'ENJOY!' saja,seperti orang yang nak terjun tu,) kita ada masa depan kan?

Selagi kita berpegang dengan agama Allah, fikiran kita tak akan tersempit.Kita akan fikirnya semuanya kerana satu.

Kerana Allah, dan barulah yang selainnya.

Betul kan?

Tepuk perut, teringin maggie.
tepuk hati,tanyalah iman.

Bye and Selamat berjuang!

*pasal cuti sekolah tu, nanti Syahirah sambung lah. Terputus idea nak cakap.:)













+ +

Post a Comment




? ?